Еко училище


По повод Глобалните дни на действие и 7-ми ноември – Световен ден на еко-училищата

Есента разкри на учениците един различен и вълнуващ начин да прекарват времето си сред природата. Те приеха предизвикателства, възпитаващи отговорност, решителност и най-вече отдалечаване от дигиталните устройства, включващи време прекарано сред природата, пътуване с влак - разнообразни маршрути - до хижа Българка (1080 м), до Виканата скала, до вр. Българка ( 1445 м), до местността "Извора".

Опознавайки забележителната природа на България, децата неусетно се подготвят да бъдат активни граждани способни да поемат своята отговорност за опазването на околната среда.

 


На 6 октомври НУ "Васил Левски" бе официално отличено за покриване на стандарта Екоучилище. На събитието в град Пловдив присъстваха представители както на организацията, така и на новопостъпилите в "Зеления кръг" учебни заведения. Почетното отличие беше връчено на еко координатора Соня Тодорова, която благодари на всички, отделили време и енергия за придобиване на достойната титла. По време на събитието бяха оповестени бъдещите планове, проекти и цели на организацията, които изцяло са подчинени на основната мисия за еко живот във всички сфери.


Запознати с дейността на Спасителния център за диви животни -"Зелени Балкани", учениците от НУ "Васил Левски" заеха главно участие в завръщането на излекуваните птици в природата. В местността “Каракютюк” от ръцете им в небето над Сините камъни полетяха два керкенеза и три мишелова.

ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО

Грижата за природата е един от основните фокуси на НУ ,,Васил Левски". Отново Еко училището се включи в инициативата ,,Да изчистим България заедно".

Инициатива на „Зелени Балкани“ и Дирекция на ПП „Сините камъни“ е отбелязването на този ден. Целта и бе запознаване със значимостта на тези птици.
Проведени бяха интересна беседа за важната ролята на лешояди и след това занимания с учениците. С помощта на зрителни тръби и бинокли те набюдаваха от близо белоглави и черни лешояди на площадката за подхранване.

Нашето училище е единственото в област Сливен, което вдига Зеления флаг. С гордост и огромна радост ви съобщаваме, че училището ни е удостоено с престижната награда „Зелен флаг“ по международна програма „Eco-schools“. Програмата се провежда в над 75 страни и над 60 000 училища. Еко-комитетът си постави амбициозни задачи за всеобща промяна на отношението към природната среда. Изпълнени бяха всички 7 стъпки, предприети безброй еко-инициативи. Активно участваха ученици, родители, целият екип на училището, много организации и партньори. Нашата мисия е да създаваме устойчиво еко-съзнание в младото поколение! Да си пожелаем успех в еко-инициативите и през следващата учебна година!

В помощ на бездомните животни

През пролетта се проведе благотворителна кампания в помощ на бездомните животни, за които се грижи  фондация  "Надежда за бездомните животни" - гр.Елена. Учениците и техните родители дариха свои картини и детски играчки за благородната кауза. Събраните средства са в размер на 381лв. и са вече при нуждаещите се животни.

Златна Панега – приключение в оазиса на дивата природа

Учениците от 3 б клас посетиха Геопарк „Искър – Панега“. Те се изненадаха колко мистични и интересни места се срещат в този район. Някъде имаш чувството, че потъваш в разкошна зеленина и дървета, увити в бръшлян, край синьо-зелена река. Отдалечаваш се още и виждаш други скални чудеса, интересни каменни и плаващи къщи. Екопътеката е изградена около синьо-зелените води на река Златна Панега. На много места учениците минаха по изградени дървени мостчета, беседки, пейки с маси. Най-атрактивните мостове са тези, захванати за скалата, точно над реката. Мястото наистина е приказно с тази тюркоазена река и  сини водни кончета. Емоционално беше в тази девствена природа разходката с лодка по спокойните води на реката. По време на приключението по вода видяха патици, чапли, лебеди, черни кокошки, водни костенурки и водни лилии. В този оазис на дивата природа гнездят 128 вида птици, много от които са записани в Червената книга на България.

Учениците посетиха и пещерата „Проходна“, наречена още „Божиите очи“, уникално творение на природата, където мрака отстъпва място на живота.

ПТИЧИ РАЙ – УЧЕНЕ В ДЕЙСТВИЕ 

Третокласниците на г-жа М. Пантелеева посетиха ферма за отглеждане на екзотични птици в гр. Сливен. Създадена в началото на 2021г.  тя заема площ от 3 декара. Обитатели на фермата са представители от родове на най-екзотичните птици: папагали ,пауни, фазани, гъски и патици. Учениците ни се потопиха в необятния свят на природата, забавляваха се и се запознаха с най-голямата колекция в България на водоплаващи птици от цял свят!

Учениците от нашето училище продължават да опознават природата и биоразнообразието в Сливенска област. Третокласниците на г-жа Соня Тодорова посетиха конна база в гр.Нова Загора, където се запознаха с грижите по отглеждането на конете, яздиха ги и играха сред зелената природа. Всички успешно се справиха с предизвикателството за пръв път да яздят кон.

Високо признание - сертификат от Фондацията за екологично образование

За активното си участие в Глобалните дни на действие, училището ни получи високо признание - сертификат от Фондацията за екологично образование.

Създаването на осведоменост и чувство за отговорност към нашата планета,  насърчава децата да станат по-съпричастни и отговорни граждани.

Приключения в „Слънчевата ферма“

Мисията на „Слънчевата ферма“ е децата да стават ЧАСТ ОТ ПРИРОДАТА, като израстват сред нея.

В стопанството всичко е реално, а не виртуално!

И точно това е причина децата да се впечатляват, да изследват всичко живо, което ги заобикаля.

Нашите ученици учиха чрез ПРЕЖИВЯВАНЕ и емоции! Те наблюдаваха, изучаваха, пипаха, радваха се, правиха, създаваха, задаваха въпроси. Ефектът на заниманието е да стават по-добри, по-човечни, по-свързани.

Те бяха и детективи -градинари с лупи в ръце. Търсиха полезни насекоми. В това занимание децата се запознаха с концепцията, че в градината има много и най-различни полезни насекоми, които допринасят за отглеждането на вкусна реколта.

Правиха си кукли от мак, лудуваха на чист въздух и жарко слънце!

Беше щуро, шарено и щастливо !

Сърдечни благодарности на гостоприемните домакини от „Слънчевата ферма“ и на г-жа Мария Пантелеева и г-жа Ваня Иванова!

Урок по здравословно хранене в първи "Б" клас

В забързаното си ежедневие често забравяме, че носим отговорност за здравето си, а то основно е свързано с навиците ни на хранене. На въпроса: „Какво е здравословно хранене?“, основните му принципи, какво получава човешкото тяло от видовете храни, отговори в урок в I Б клас диетологът д-р Ваня Проданова.
Теоретичната част беше съчетана с практическа част, в която учениците, под ръководството на нашия гост направиха здравословни закуски, крем и лимонада.
Паралелно с работата с децата д-р Проданова проведе и беседа с родителите, за да могат принципите на здравословното хранене да намерят място в навиците на семейната система.

"На хубав ден Гергьовден"                                                                 

 Децата много обичат да празнуват. Това е така близко до тяхната природа. Празничният ден винаги носи голямо щастие, красота, нежност и внимание. Всичко това създава една магическа атмосфера и той се превръща в ярко преживяване. Празниците провокират детето към творчество, раждат в душата му светли чувства и благородни пориви, създават умение за качествено и емоционално общуване с другите, духовно обогатяват ума и сърцето му. Ето защо  учениците се включиха в празника Гергьовден,  край параклиса "Св. Георги" в подножието на "Бармук баир".  Присъстваха на Водосвета и активно се включиха в  народните хора, плетене на венци.

Съвместно почистване и укрепване на дружбата между децата от ДГ „Синчец“ и учениците от НУ „Васил Левски

Учениците от 3 в клас  и децата от група "Веселите врабчета" имаха обща инициатива. Те почистиха района около ДГ "Синчец", зала "Асеновец" и парк " Асеновец". Малки и големи  показаха грижовното си  отношение към околната среда и обичта към природата. Чрез организирани от ръководителите им игри, се учиха на взаимопомощ и уважение, укрепиха се приятелските връзки.

Пролетно почистване

Четвъртокласниците посетиха местността  "Хамам баир".  Освен игрите, бяха ангажирани и с почистване на района. Оставиха го по-приятен и желан за  жителите на град Сливен.

ОПЕРАЦИЯ „ВРАБЕЦ“ - ЗРЪНЦЕ ЛЮБОВ ИЛИ КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ПТИЦИТЕ ОКОЛО НАС

Второкласниците от НУ „Васил Левски“ с класни ръководители Т. Момчилова, Е. Аврамова, В. Йорджева решиха да се погрижат за птиците в студените дни.

През тази учебна година учениците научиха много нови и интересни неща за родната природа, откриваха любопитни факти, работиха по проекти. Разбраха, че трябва да преосмислим своето отношение към земята и околната среда и само с общи усилия ще успеем да я опазим. Това е дълг и  отговорност на всеки един от нас. С огромно желание се включиха в инициативата да изработят къщички  и хранилки за птици. През Седмицата на гората, заедно със своите учители и родители, част от тях окачиха в местността Хамам баир. Не пропуснаха да заредят хранилките със семенца.

Пожелаваме добър апетит на пернатите обитатели, а на всички - незабравими моменти в техния пъстър и прекрасен свят!

ВРЕМЕ ЗА ПРИРОДА - УЧЕНИЦИ И ГОРСКИ ЕКСПЕРТИ ОТ ТП ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО - СЛИВЕН  ЗАЛЕСИХА ДРЪВЧЕТА В РАЗСАДНИК “АБЛАНОВО”

Ученици от II  и III  клас на НУ “Васил Левски” - гр. Сливен и техните родители проявиха изключителен ентусиазъм и с голям интерес изслушаха беседата на експертите как правилно и успешно се засаждат дръвчета, а след това се захванаха за работа.

Общо 20 бр. фиданки от дървесния вид „Ела бяха засадени от децата и лесовъдите през съботния ден. Инициативата премина с много положителни емоции и усмивки, а децата обещаха отново да посетят разсадника, за да наглеждат своите дръвчета.

 

През Седмицата на гората  учениците от 1 „а“ клас учиха и играха заедно с лесовъди от Регионална дирекция по горите - Сливен

Първокласниците се отличиха с активното си участие в събитието. С много вълнение и прилежност те сами засадиха резници в разградими кофички, предоставени от лесовъдите с пожелание да отгледат първото си дърво. Пазителите на гората подариха късче от своята всеотдайна грижа и любов към природата на всяко дете.

 

СЕДМИЦА НА ГОРАТА

В Седмицата на гората третокласниците залесиха парк "Хамам баир" с 9  дръвчета от  Американски черен дъб и Михалебка, дарени от Дирекцията на ПП "Сини Камъни". С посланието си да обичаме и пазим горите, учениците вярват, че  повече хора ще отделят от свободното си време и ще се включат в засаждането на млади фиданки. Добрият пример е заразен!

КРЕАТИВНИ ПРОЕКТИ ЗА ЗАЩИТЕНИ РАСТЕНИЯ И ЖИВОТНИ В БЪЛГАРИЯ

Вдъхновени от посещението си в центъра за диви животни, "Зелени Балкани''- Стара Загора, третокласниците изразиха желание да развият своите знания по темата. Те изготвиха табла за защитените растения и животни в България. Проектите бяха изключително разнообразни, всеки екип представи различни животински и растителни видове, както и свои мнения, предложения за опазването им . Но всички ученици завършваха презентирането си с една обща идея, а именно осъзнаването, че Природата е наш дом, дом на всички организми. Техният призив е "Проучете природата, обичайте я, приближете се до нея. Тя е неизчерпаема, ако се грижим за нея. Нашата универсална отговорност е да предадем здрава земя на бъдещите поколения".

22 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

 

Учениците от ЦОУД – 1 клас с техните учителки Дарина Тодорова и Гергана Колева отбелязаха Денят на водата като обсъдиха с децата как да опазват водата. Първокласниците оцветиха и изрязаха своите ръчички в знак на това, че ще пестят водните ресурси и ще са по-внимателни при използването на водата.

Учениците от IV б клас, ЦОУД II клас и техните ръководители - Жени Георгиева и Дарина Иванова също отбелязаха Световния ден на водата - 22 март.

Децата споделиха какви са ползите за човечеството, кръговрат, замърсяване и опазване на водата.

Съвместно изработиха обобщително табло и чешма от отпадъчни материали. Малки и големи завършиха часа с подредба на пъзели и си обещаха, че ще се грижат за пестенето и опазването на синьото богатство.

 

ПЪРВА ПРОЛЕТ 

Приятелите на природата от нашето училище се разходиха до местността „Черковното“. Посрещнаха пролетта със забавни игри като криеница, гоненица и накрая твориха фигурки с кал. Денят бе приятен и полезен, защото се срещнаха с човека, грижещ се за това място. С помощта и на други приятели на природата той прави заслони, пейки, скамейки и огнище. Възстановил е и красивия параклис, прага на който децата пристъпиха за пръв път.

Всички се насладиха на времето сред красивата зелена природа.

ВРЕМЕ ЗА ПРИРОДА

Приятелите на природата се включиха в  инициативата на Гората.бг, чиято   основна цел е засаждането на нови гори и дървета за България, с участието на колкото се може повече доброволци, млади хора и деца.

ОПЕРАЦИЯ „БУТИЛКА“

Една от основните  теми с екологична насоченост е  необходимостта от перманентното съхраняване и опазване на водните ресурси

  • поливане на цветята у дома със застояла вода от бутилките си за училище, вместо да се  изливат в умивалника;
  • спиране на кранчето докато се мият зъбките;
  • поставяне на бутилки вода в тоалетните училищни казанчета за по-малка вместимост.

С тези малки крачки се  изграждат навици за пестеливото използване на Водата - изворът на живота.

Щафетата с цветя "пречистватели на въздуха" продължава

Г-жа Мария Марекова от ДГ "Синчец" - Сливен прие с благодарност от третокласниците цветето "Дифенбахия".

Посещение в Дирекция на ПП “Сините камъни“ - Сливен

Преди Коледната ваканция третокласниците посетиха Дирекцията на ПП "Сините Камъни" с цел да обогатят знанията си за защитените растения и животни в нашия край. Целта на беседата бе да се създаде трайна нагласа за опазване и грижа за животните. Учениците бяха много активни в беседата и получиха подаръци от лекторите.

Като еконадзирател /член на Екокомитета на училището/, ученичката Сара Въскова, изработи постер. Неговата цел при представянето бе да се осъзнае от всички необходимостта за незабавна промяна на човешкото поведение в полза на природата. Ефектът от презентирането на постера бе вълна от вдъхновение и идеи у третокласниците.

Време за природа 

Времето прекарано навън повишава еко-културата ни и помага за укрепване на връзката между нас и природата.

Екологичното образование създава еко-съзнание!

Посещение в Спасителния център за животни – Стара Загора

Спасителният център за диви животни - град Стара Загора се грижи ежедневно за стотици нуждаещи се от помощ редки видове. Лекува бедстващите  и ги  връща обратно  в природата. Размножава редки птици с трайни увреждания.  Някои остават завинаги при тях.  Докоснахме се до тяхната работа като лично предадохме дарението от 442 лв. Пожелахме да осиновим Горска ушата сова.

Какво представлява осиновяване на диво животно?

В спасителния център то придобива нов смисъл.  Отглеждането на редки и застрашени видове в частни домове е забранено. От друга страна то не е лесно и може да създаде доста проблеми. Осиновяването всъщност е поемането на финансовата издръжка за определен период от време на даден пациент. И така ние само закупуваме закуските на нашата  ушатата сова, а грижите за нея  полагат доброволците на Зелени Балкани и ветеринарните специалисти.                          

Благотворителността обединява, а обединението прави силата!

УЧАСТИЕ В ПРАЗНИКА НА ЙОРДАНОВДЕН

С развято знаме и български носии, Веселите мечета на трети В клас  се включиха в честването на Йордановден при река Новоселска. Тази година бяха подпомогнати от сдружение „Свети Георги Победоносец“.

Учениците неуморно отправят посланието, че за да се съхраним като нация и народ през тези трудни времена, трябва тачим  българските традиции. Припомниха си  ползите от закаляването със студена вода и неговото влияние върху здравето на човека. Въодушевено пристъпваха и в народните танци на тази празнична културно-масова инициатива. Бяха посланици на идеята, че уважението, почитта към българските празници е пътят за съхраняване на тялото и духа.

Посещение на храм „Св.Димитър“ 

 

В навечерието на Рождество Христово учениците от 3 в клас гостуваха в храм "Св. Димитър". С огромен интерес слушаха за първообраза на Дядо Коледа - св. Николай Чудотворец.

Друг акцент на беседата бе въглеродния отпечатък, който оставя консумацията на месо върху планетата Земя и количеството вода, която се изразходва за производството на месо и месни продукти.

Отец Евгени ги посрещна с благи слова и с вкусна постна почерпка, защото до Коледа се консумира неживотинска храна. Целта е пречистване на духа, но същевременно тялото се детоксикира и пречиства. Въпреки ограниченията по време на пости, при правилен подбор и разнообразие те могат да се превърнат в истинско здравословно преживяване за организма, и същевременно с това помагаме за екологията на нашата планета .

 

Приятелски баскетболен мач

 

В зала „Васил Левски“- Сливен се организира приятелска баскетболна среща с цел популяризиране на Екоинициативите на училището съгласно приетия план за действие.

Директорите, треньорите, учителите, родителите на НУ „Васил Левски „ и  СУ „Константин Константинов“ приеха за своя мисия да пазят планетата Земя и да приобщават чрез спорт будното младо поколение към еко обществото. Срещата се превърна  в празник на спорта, празник на доброто, в който малките баскетболистки дадоха всичко от себе си.

Специални благодарности към директорите на двете сливенски училища - г-жа Петя Танева и г-жа Весела Паскалева, учителите и родителите на децата за указаната подкрепа по организацията на това събитие!

Щафета с цветя „Пречистватели на въздуха“

Глобалните дни за действие 2022 са инициатива, целяща популяризиране на актуалността на проблема за „климатичните промени“ и начина, по който ние влияем върху тях.

НУ „Васил Левски“ е иновативно екоучилище, което иска да заяви ясна позиция за приобщаване към каузата за устойчиво развитие и да сподели опита си с представители от различи институции, училища и детски градини.

Затова ръководството на училището се включи в щафета за предаване на добри практики и призив за включване в инициативите на Еко общността. Предаване на посланието символично се извършва с поднасяне на цветя „пречистватели на въздуха“.

 В първия ден, 3 ноември 2022г., щафетата започна от двора на НУ „Васил Левски“ – Сливен с предаване на посланието ни за съвместна работа в борба с климатичните промени към г-жа Лидия Димитрова - председател на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания и г-н Владимир Стефанов - Общински съветник и Председател на Обществения съвет към НУ „Васил Левски“. Продължи с посещение на ДГ „Божур“, където посланието ни бе прието от малките будни съзнания на учащите там деца. Маршрутът премина през сградата на ОУ „Панайот Хитов“, където делегацията ни обмени опит с по-големите ученици. Следваща спирка - ПГПЗЕ "Захарий Стоянов". След това прекрачихме и прага на Спортно училище "Димитър Рохов" – Сливен. Тази спирка бе изключително важна, защото спорта е универсален език, с който хората предават своите идеи, вярвания и мечти. Денят завърши с представяне на инициативата пред г-жа Мариета Кротнева, главен експерт Дирекция „Организация и контрол“ към МОН.

На следващия ден, 4 ноември, щафетата по предаване на посланието стартира от доброволци в сградата на НУ „Васил Левски“, премина през центъра на града и стигна до сградата на Регионално управление на образованието – Сливен. Там бяхме топло посрещнати от г-жа Кристиана Добрева-Станкова, началник РУО – Сливен. С ентусиазъм и въодушевление представихме новия курс на иновации в нашето учебно заведение и еко концепцията ни за предприемане на действия за намаляване темпа на развитие на климатичните промени.

Следваща спирка на щафетата бе Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – област Сливен. Там г-жа Юлия Стефанова прие посланието ни и заяви своята подкрепа към нашата кауза.

Решихме да разширим обхвата на щафетата извън пределите на града и посетихме ОУ „Христо Ботев“, село Самуилово. Там предадохме посланието си, но и получихме ценна информация от г-жа Елена Папалезова. Успяхме дори да се докоснем до техния кът за „Зелена математика“.

Бъдете съпричастни!

Бъдете активни!

И не спирайте да вярвате, че заедно ще забавим темпа на развитие на климатичните промени!Наръчник по Програмата Екоучилища


Глобални дни за действие 2022

Глобалните дни за действие са призив към всички по света да споделят активно дейностите си, насочени към един по-устойчив свят. Инициативата има за цел да отпразнува и да демонстрира действията, предприети от участниците в Програмите на Фондацията за екологично образование, Българско Движение „Син флаг” и всички Екоучилища, както и от съмишленици по целия свят, желаещи да допринесат за устойчивото общество.

Целта на инициативата е да даде гласност на нашата ползотворна активност и положителната промяна, която тя носи не само за децата, но и за техните родители и за обществото като цяло.

Тази година Денят за действие е обявен на 3 ноември.

Темата е Климатични промени

НУ „Васил Левски“ - Сливен ще вземе дейно участие в Денят за действие и ще се опита да предаде посланието на възможно най-много хора.

 


Дела трябват, а не думи!

Силни думи, излезли от душата на един изстрадал БУДИТЕЛ!

Трудно е във времена на невежество и безхаберие,

на глад и кризи, човек да прескочи своето благо

и да поеме ново начало, нова посока,

вярно - не лека, но носеща утеха.

 

Че туй що днес ние имаме - все не ни стига!

 И грабим, и рушим, без мисъл за другите!

Но нека изровим глава и погледнем таз тежка истина -

Светът се нуждае по-силно от всякога от НОВО МИСЛЕНЕ,

от много дела, защото всеки знае, но нехае!

 

Ето в този момент на отчуждение и разхищение

ние гордо се изправяме и въпреки всички неволи

сме безстрашни и готови да поемем отговорност

за възпитанието на децата, за светло и чисто

ново начало, за мислене далеч от черно и бяло.

 

Нашето ново начало е зелено като тревата -

мечтата на всеки да тича по нея с децата.

Но за да я има й нея, тук идва ред на делата,

защото само на думи вече сме затрупани от гуми,

пластмаса и всякакви боклуци. Водата изчезва,

горите и те, с тях и много видовете животни и растения.

 

Нека научим сегашните поколения да се грижат и трудят,

да вярват и творят своето по-добро утре – за своите деца!

 

1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Нека вдъхновени и окрилени станем част от едно ново еко-общество!

Една мисия на НУ „Васил Левски“ – гр. Сливен, Девин ЕАД, Българско Движение „Син флаг“ и всички Екоучилища