Еко училище


22 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

 

Учениците от ЦОУД – 1 клас с техните учителки Дарина Тодорова и Гергана Колева отбелязаха Денят на водата като обсъдиха с децата как да опазват водата. Първокласниците оцветиха и изрязаха своите ръчички в знак на това, че ще пестят водните ресурси и ще са по-внимателни при използването на водата.

Учениците от IV б клас, ЦОУД II клас и техните ръководители - Жени Георгиева и Дарина Иванова също отбелязаха Световния ден на водата - 22 март.

Децата споделиха какви са ползите за човечеството, кръговрат, замърсяване и опазване на водата.

Съвместно изработиха обобщително табло и чешма от отпадъчни материали. Малки и големи завършиха часа с подредба на пъзели и си обещаха, че ще се грижат за пестенето и опазването на синьото богатство.

 

ПЪРВА ПРОЛЕТ 

Приятелите на природата от нашето училище се разходиха до местността „Черковното“. Посрещнаха пролетта със забавни игри като криеница, гоненица и накрая твориха фигурки с кал. Денят бе приятен и полезен, защото се срещнаха с човека, грижещ се за това място. С помощта и на други приятели на природата той прави заслони, пейки, скамейки и огнище. Възстановил е и красивия параклис, прага на който децата пристъпиха за пръв път.

Всички се насладиха на времето сред красивата зелена природа.

ВРЕМЕ ЗА ПРИРОДА

Приятелите на природата се включиха в  инициативата на Гората.бг, чиято   основна цел е засаждането на нови гори и дървета за България, с участието на колкото се може повече доброволци, млади хора и деца.

ОПЕРАЦИЯ „БУТИЛКА“

Една от основните  теми с екологична насоченост е  необходимостта от перманентното съхраняване и опазване на водните ресурси

  • поливане на цветята у дома със застояла вода от бутилките си за училище, вместо да се  изливат в умивалника;
  • спиране на кранчето докато се мият зъбките;
  • поставяне на бутилки вода в тоалетните училищни казанчета за по-малка вместимост.

С тези малки крачки се  изграждат навици за пестеливото използване на Водата - изворът на живота.

Щафетата с цветя "пречистватели на въздуха" продължава

Г-жа Мария Марекова от ДГ "Синчец" - Сливен прие с благодарност от третокласниците цветето "Дифенбахия".

Посещение в Дирекция на ПП “Сините камъни“ - Сливен

Преди Коледната ваканция третокласниците посетиха Дирекцията на ПП "Сините Камъни" с цел да обогатят знанията си за защитените растения и животни в нашия край. Целта на беседата бе да се създаде трайна нагласа за опазване и грижа за животните. Учениците бяха много активни в беседата и получиха подаръци от лекторите.

Като еконадзирател /член на Екокомитета на училището/, ученичката Сара Въскова, изработи постер. Неговата цел при представянето бе да се осъзнае от всички необходимостта за незабавна промяна на човешкото поведение в полза на природата. Ефектът от презентирането на постера бе вълна от вдъхновение и идеи у третокласниците.

Време за природа 

Времето прекарано навън повишава еко-културата ни и помага за укрепване на връзката между нас и природата.

Екологичното образование създава еко-съзнание!

Посещение в Спасителния център за животни – Стара Загора

Спасителният център за диви животни - град Стара Загора се грижи ежедневно за стотици нуждаещи се от помощ редки видове. Лекува бедстващите  и ги  връща обратно  в природата. Размножава редки птици с трайни увреждания.  Някои остават завинаги при тях.  Докоснахме се до тяхната работа като лично предадохме дарението от 442 лв. Пожелахме да осиновим Горска ушата сова.

Какво представлява осиновяване на диво животно?

В спасителния център то придобива нов смисъл.  Отглеждането на редки и застрашени видове в частни домове е забранено. От друга страна то не е лесно и може да създаде доста проблеми. Осиновяването всъщност е поемането на финансовата издръжка за определен период от време на даден пациент. И така ние само закупуваме закуските на нашата  ушатата сова, а грижите за нея  полагат доброволците на Зелени Балкани и ветеринарните специалисти.                          

Благотворителността обединява, а обединението прави силата!

УЧАСТИЕ В ПРАЗНИКА НА ЙОРДАНОВДЕН

С развято знаме и български носии, Веселите мечета на трети В клас  се включиха в честването на Йордановден при река Новоселска. Тази година бяха подпомогнати от сдружение „Свети Георги Победоносец“.

Учениците неуморно отправят посланието, че за да се съхраним като нация и народ през тези трудни времена, трябва тачим  българските традиции. Припомниха си  ползите от закаляването със студена вода и неговото влияние върху здравето на човека. Въодушевено пристъпваха и в народните танци на тази празнична културно-масова инициатива. Бяха посланици на идеята, че уважението, почитта към българските празници е пътят за съхраняване на тялото и духа.

Посещение на храм „Св.Димитър“ 

 

В навечерието на Рождество Христово учениците от 3 в клас гостуваха в храм "Св. Димитър". С огромен интерес слушаха за първообраза на Дядо Коледа - св. Николай Чудотворец.

Друг акцент на беседата бе въглеродния отпечатък, който оставя консумацията на месо върху планетата Земя и количеството вода, която се изразходва за производството на месо и месни продукти.

Отец Евгени ги посрещна с благи слова и с вкусна постна почерпка, защото до Коледа се консумира неживотинска храна. Целта е пречистване на духа, но същевременно тялото се детоксикира и пречиства. Въпреки ограниченията по време на пости, при правилен подбор и разнообразие те могат да се превърнат в истинско здравословно преживяване за организма, и същевременно с това помагаме за екологията на нашата планета .

 

Приятелски баскетболен мач

 

В зала „Васил Левски“- Сливен се организира приятелска баскетболна среща с цел популяризиране на Екоинициативите на училището съгласно приетия план за действие.

Директорите, треньорите, учителите, родителите на НУ „Васил Левски „ и  СУ „Константин Константинов“ приеха за своя мисия да пазят планетата Земя и да приобщават чрез спорт будното младо поколение към еко обществото. Срещата се превърна  в празник на спорта, празник на доброто, в който малките баскетболистки дадоха всичко от себе си.

Специални благодарности към директорите на двете сливенски училища - г-жа Петя Танева и г-жа Весела Паскалева, учителите и родителите на децата за указаната подкрепа по организацията на това събитие!

Щафета с цветя „Пречистватели на въздуха“

Глобалните дни за действие 2022 са инициатива, целяща популяризиране на актуалността на проблема за „климатичните промени“ и начина, по който ние влияем върху тях.

НУ „Васил Левски“ е иновативно екоучилище, което иска да заяви ясна позиция за приобщаване към каузата за устойчиво развитие и да сподели опита си с представители от различи институции, училища и детски градини.

Затова ръководството на училището се включи в щафета за предаване на добри практики и призив за включване в инициативите на Еко общността. Предаване на посланието символично се извършва с поднасяне на цветя „пречистватели на въздуха“.

 В първия ден, 3 ноември 2022г., щафетата започна от двора на НУ „Васил Левски“ – Сливен с предаване на посланието ни за съвместна работа в борба с климатичните промени към г-жа Лидия Димитрова - председател на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания и г-н Владимир Стефанов - Общински съветник и Председател на Обществения съвет към НУ „Васил Левски“. Продължи с посещение на ДГ „Божур“, където посланието ни бе прието от малките будни съзнания на учащите там деца. Маршрутът премина през сградата на ОУ „Панайот Хитов“, където делегацията ни обмени опит с по-големите ученици. Следваща спирка - ПГПЗЕ "Захарий Стоянов". След това прекрачихме и прага на Спортно училище "Димитър Рохов" – Сливен. Тази спирка бе изключително важна, защото спорта е универсален език, с който хората предават своите идеи, вярвания и мечти. Денят завърши с представяне на инициативата пред г-жа Мариета Кротнева, главен експерт Дирекция „Организация и контрол“ към МОН.

На следващия ден, 4 ноември, щафетата по предаване на посланието стартира от доброволци в сградата на НУ „Васил Левски“, премина през центъра на града и стигна до сградата на Регионално управление на образованието – Сливен. Там бяхме топло посрещнати от г-жа Кристиана Добрева-Станкова, началник РУО – Сливен. С ентусиазъм и въодушевление представихме новия курс на иновации в нашето учебно заведение и еко концепцията ни за предприемане на действия за намаляване темпа на развитие на климатичните промени.

Следваща спирка на щафетата бе Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – област Сливен. Там г-жа Юлия Стефанова прие посланието ни и заяви своята подкрепа към нашата кауза.

Решихме да разширим обхвата на щафетата извън пределите на града и посетихме ОУ „Христо Ботев“, село Самуилово. Там предадохме посланието си, но и получихме ценна информация от г-жа Елена Папалезова. Успяхме дори да се докоснем до техния кът за „Зелена математика“.

Бъдете съпричастни!

Бъдете активни!

И не спирайте да вярвате, че заедно ще забавим темпа на развитие на климатичните промени!Наръчник по Програмата Екоучилища


Глобални дни за действие 2022

Глобалните дни за действие са призив към всички по света да споделят активно дейностите си, насочени към един по-устойчив свят. Инициативата има за цел да отпразнува и да демонстрира действията, предприети от участниците в Програмите на Фондацията за екологично образование, Българско Движение „Син флаг” и всички Екоучилища, както и от съмишленици по целия свят, желаещи да допринесат за устойчивото общество.

Целта на инициативата е да даде гласност на нашата ползотворна активност и положителната промяна, която тя носи не само за децата, но и за техните родители и за обществото като цяло.

Тази година Денят за действие е обявен на 3 ноември.

Темата е Климатични промени

НУ „Васил Левски“ - Сливен ще вземе дейно участие в Денят за действие и ще се опита да предаде посланието на възможно най-много хора.

 


Дела трябват, а не думи!

Силни думи, излезли от душата на един изстрадал БУДИТЕЛ!

Трудно е във времена на невежество и безхаберие,

на глад и кризи, човек да прескочи своето благо

и да поеме ново начало, нова посока,

вярно - не лека, но носеща утеха.

 

Че туй що днес ние имаме - все не ни стига!

 И грабим, и рушим, без мисъл за другите!

Но нека изровим глава и погледнем таз тежка истина -

Светът се нуждае по-силно от всякога от НОВО МИСЛЕНЕ,

от много дела, защото всеки знае, но нехае!

 

Ето в този момент на отчуждение и разхищение

ние гордо се изправяме и въпреки всички неволи

сме безстрашни и готови да поемем отговорност

за възпитанието на децата, за светло и чисто

ново начало, за мислене далеч от черно и бяло.

 

Нашето ново начало е зелено като тревата -

мечтата на всеки да тича по нея с децата.

Но за да я има й нея, тук идва ред на делата,

защото само на думи вече сме затрупани от гуми,

пластмаса и всякакви боклуци. Водата изчезва,

горите и те, с тях и много видовете животни и растения.

 

Нека научим сегашните поколения да се грижат и трудят,

да вярват и творят своето по-добро утре – за своите деца!

 

1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Нека вдъхновени и окрилени станем част от едно ново еко-общество!

Една мисия на НУ „Васил Левски“ – гр. Сливен, Девин ЕАД, Българско Движение „Син флаг“ и всички Екоучилища