Другите за нас

Желаното училище

Проектно базирано обучение и забавна математика са иновациите в НУ „Васил Левски“ в Сливен

Единственото начално училище в Сливен – „Васил Левски“, е разположено в центъра на града и след завършването на IV клас повечето деца продължават образованието си в местната Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“. „Нашите деца постигат едни от най-високите резултати на НВО след IV клас с оценки около и над 5.50. Това прави училището ни желано и предпочитано от родителите“, разказва директорът на НУ „Васил Левски“ Петя Танева.
Антоанета НАЙДЕНОВА

Учениците от началното школо традиционно са сред най-изявените участници в математическите надпревари – международни, като „Математика без граници“, национални олимпиади, „Знам и мога“, Коледно математическо състезание, математически турнир „Иван Салабашев“, национално математическо състезание „Европейско кенгуру“ и други. „Нашите деца обикновено са сред най-добре представящите се и с най-голям брой получени медали. Много се гордеем с тях“, продължава моята събеседничка.
Преди Коледа учениците от НУ „Васил Левски“ получиха своите грамоти и медали от зам.-кмета на Сливен Пепа Чиликова и от председателя на Обществения съвет към училището Владимир Стефанов на тържествена церемония. Общо 94 деца участват в есенния кръг от математическия турнир „Математика без граници“, където мерят знания с над 18 200 ученици от 23 страни по света. Възпитаниците на началното училище успяват да спечелят два златни, шест сребърни и 18 бронзови медала. Специални грамоти получават и 98 деца, които се представят достойно на Коледното математическо състезание, в което петима ученици завоюват първи места, петима –втори, и шестима – трети.
В началото на март 2022 г. отново четвъртокласниците от сливенското начално училище показват завидни математически умения и завоюват медали на зимния кръг от математическия турнир „Математика без граници“. В него участват общо 16 ученици, а от тях четирима се окичват и с медал – златен за Никол Вангелова, сребърен за Александра Желева и бронзов за Анастас Калцов и Божидара Ставрева.
От тази учебна година НУ „Васил Левски“ е в списъка на иновативните училища. Иновацията е в областта на проектно базираното обучение и забавната математика. „Забавната математика“ се осъществява чрез специален софтуер, чрез който по различен и игрови начин се дава възможност на децата да се упражняват по математика – обяснява Петя Танева. – Започнахме с I и II клас, а след това в III и IV клас ще се надграждат знанията. Учителката, която води групата от първи клас, споделя, че желаещите да влизат във виртуалната класна стая, са много повече от нейния капацитет. Никого не връщаме, разбира се, а за догодина съм предвидила да я разширим, щом имат желание, за да отговорим на потребностите.“ Децата от сливенското школо жънат успехи не само в областта на математиката, а и на други поприща. Редовно и успешно участват и в състезанията по английски език, като HIPPO и Spelling Bee. На 1 март 2022 г. в училището се проведе първият етап на състезанието Spelling Bee Junior, в което се включиха 11 ученици от IV клас. Те показаха как могат да спелуват на английски език.
Златния медал спечели Виктор Друмев, а негов достоен подгласник и носител на среброто стана Рая Ранкова.
271 са учениците в НУ „Васил Левски“ през тази учебна година, а за тяхното обучение се грижат 19 педагогически специалисти. Всяка година училището приема по три паралелки с първоклас- ници.
Училището е сред най-старите в Сливен, на повече от 110 години. На мястото на овощна градина, през която текат водите на река Селишка, през 1907 г. под ръководството на учителя общественик Илия Гудев започва строежът на сградата на школото. Завършена е презлятото на 1908 г. и отваря вратина 1 септември същата година.
С решение на Общинския съвет училището е именувано „Генерал Константин Искренов Кисяков“, а по-късно го наричат на името на Васил Левски.
„Предлагаме отлични условия на децата, разполагаме със съвременно оборудване – категорична е Петя Танева.
– Тази година приключихме изпълнението на проект по ПУДООС „Обичам природата и аз участвам“. По него в задния двор на училището, където е физкултурната площадка, обособихме градина, в която засадихме различни видове растения, включително и цъфтящи. Пред северната сграда на училището, в която са разположени две класни стаи, организирахме кътове за сядане с красиво озеленени кашпи, за да е винаги свежо и зелено. По този проект закупихме баскетболен кош и спортен комбиниран фитнес уред. Сега това място се превърна в любимо за учениците, където да се занимават в свободното си време и да спортуват.“
Училището предлага красиво озеленен двор, уютна учебна среда, класни стаи, спортна площадка, баскетболно и футболно игрище. Заниманията по интереси са клубовете по спортни танци и „Опознавам родния край“, театрална група и хор, групи „Психология на общуването“ и „Математиката е навсякъде“.
„Тази година спечелихме финансиране и по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ и с дофинансиране направихме библиотечен кът, който е разположен в коридора на училището – казва директорката. – Децата са много стриктни с получаването и връщането на книжките. Резултатът от тази идея е положителен децата могат във всеки момент да се докосват до книгите, което ги учи да ги обичат и четат.“
Част от събраните средства от Коледния благотворителен базар в училището отиват за дарения, а останалата част е за разширяването на библиотечния фонд. Родителите на малките възпитаници са много активни, съдействат във всяко наше начинание и подкрепят инициативите на ръководството.
От една година училището участва и в международния онлайн проект „I can do it“ в e-Twinning чрез трима педагози – учителката по английски език и други двама млади колеги. Насочен е към учениците от начален етап, за да развие самочувствието им, като ги учи, упражнява и развива уменията им за самостоятелност и независимост чрез усвояването на всекидневни дейности, като да си направят чай или сандвич, да помогнат на друг човек, да се запознаят с културата, езика и обичаите на други народи. Както и да изработват, изпяват или нарисуват нещо различно и винаги да опитват, да не се отказват. Учи ги да мислят позитивно и да намират решения при трудни ситуации.
Начално училище „Васил Левски“ работи и по проектите на МОН „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ и по НП „Отново заедно“, както и по Националната програма „Ученически олимпиади и състезания“ за осигуряване обучение на талантливи ученици. През миналата година ученичка от IV клас стига до националния
кръг на олимпиадата „Знам и мога“ и тази година децата от сливенското училище са с най-добрите резултати на областния кръг на надпреварата. Екипът на училището има желание за изграждане и на STEM център.
Вече втора учебна година заради пандемията в сливенското училище не могат да организират официално отбелязване на патронния си празник, но пък имат много мероприятия, които продължават доста след него.Петя Танева, директор

„Децата ни са малки, много се вълнуват и им е много интересно. чителите също са много дейни и измислят различни инициативи – уточнява Петя Танева. – В първи клас се провеждат състезания по краснопис с текстове,
свързани с Апостола, и всички деца получават поощрителни грамоти. А класираните на първите три места – и книжки. Второкласниците подготвят специални книжки и табла, изрисувани с лика на Васил Левски, а третокласниците създават авторски стихове за любимото училище и ги декламират пред съучениците си. Четвъртокласниците пък по традиция подготвят и представят свои съчинения на тема „Какво е за мен Васил Левски“. Получиха се доста впечатляващи материали. За децата Левски е най-големият ни национален герой. Във фоайето на училището имаме огромен портрет на Апостола, който заема почти цялата стена. Учениците винаги се отнасят към него с голяма почит и уважение, защото така са възпитавани още от първия си учебен ден. Имаме и химн на училището за Левски.“
Петя Танева,
директор