Втори клас

Емоционална интелигентност

В поредица от часове учениците гледат видео с казуси, коментират ги и работят над идеята за „растящия ум“ - няма умни и глупави, всеки може да тренира мозъка си и да става все по-добър в това, което прави, емпатия – да умеем да разбираме другите и да се поставяме на тяхното място, контрол на емоциите – как да разпознаваме, назоваваме и да се справяме с емоциите които ни връхлитат. 

Космосът!

В 1. клас учениците отправиха поглед към звездите! Видяха как излитат ракетите, как живеят космонавтите на Международната космическа станция, колко огромен и непознат все още е космосът! Учениците се включиха в кампанията на Blue Origin „Клуб за бъдещето“ и заедно с деца от целия свят изпратиха картички, които бяха изстреляни в Космоса на борда на ракетa „Ню Шепърд“ на компанията Blue Origin. Тази година нашите картички се върнаха обратно на Земята и вече са при нас с печат “Flown to Space” („Летял в Космоса“).

Подготовката ни за космоса продължава тази година с историята на нашата планета. Все пак няма как да покоряваме други планети, ако не знаем историята на нашата. Гледахме филм за създаването на планетата Земя.


Мисия Архитекти

Какво работи архитектът? Как се раждат идеите за най-прочутите сгради в съвременния свят? На тези и много други въпроси търсиха отговор учениците в продължение на една седмица, докато развиваха креативността си и уменията си за работа в екип чрез метода на дизайн мисленето. Създадоха собствено архитектурно студио, опознаха някои от най-известните сгради в света, запознаха се  известни архитекти. Обединени в екипи създадоха собствени проекти и макети на сгради с различно предназначение.


Рубрика – „Смяна на местата“

Стилиян – светът на динозаврите

В новата ни рубрика "Смяна на местата" Стилиян ни разказа за любимите си динозаври - колко са били големи, как са живели, как са изчезнали и други интересни факти. Освен това всеки имаше възможността да си изработи динозавър!

Във второто издание на рубриката "Смяна на местата" Сара ни въведе в света на най-известните от големите котки - лъвовете! Знаехте ли, че могат да тичат с до 81 км/ч? А че ревът им се чува на 8 км? И ние бяхме впечатлени! Имахме и страхотна игра с определения!


Аз и моите роднини

Учебен проект

Учебни предмети: Околен свят, Български език и литература, Изобразително изкуство

Клас: II клас

Резюме: Проектът е ориентиран към затвърдяване и надграждане знанията на учениците за илюстриране с примери значението на принадлежността на човека към род и родина. Посочване по схема на родословно дърво, роднинските връзки между членовете на рода. Описват положителни модели на общуване в семейството. Възприемат и обсъждат  модел на родословно дърво. Моделират сами  родословно дърво. Учениците споделят мисли и преживявания, свързани с миналото и настоящето на своя род. Интерпретират информация за личности и събития в сферата на семейство – роднини – род – сродяване.

Основни понятия/Ключови думи: Род, Роднини, Обичай, Семейство, Родословно дърво, Фамилно име, Традиции


Училището е навсякъде, където   усвояваме ценности, придобиваме знания, ставаме по-добри и по-можещи. Ето защо много често класните ни стаи се пренасят в гората, в парка, на детската площадка,  пред природни или исторически забележителности на града. Там,  по-далече от съвременните технологии,  на преден план поставяме игрите, комуникацията и умението да си споделяме. Благодарение на  моментите сред природата и   чрез своето екологично възпитание, децата се научават да пазят земята, не като наследство, а като чисто и красиво място. което ще оставят след себе си.