ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ 2022-2023 УЧЕБНА ГОДИНА

НАШИТЕ ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ ИЗРАБОТИХА НЕВЕРОЯТНИ МАКЕТИ НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

С голямо желание, усърдие и подкрепа от родителите си, нашите четвъртокласници изработиха невероятни макети на Слънчевата система. Любознателните ни ученици разгърнаха въображението си и пренесоха необятния Космос във фоайето на училището, където всички имат възможност да се докоснат до неговата магия. Планетите грейнаха в ярки цветове и провокираха вниманието и интереса на по- малките ни възпитаници.
Увлекателната задача направи ученето забавно и вълнуващо, а широките усмивки ни показаха удовлетворението от изпълнението й."

ПИСМА ОТ СВЕТА С III "Б" И ГОСПОЖА МАРИЯ ПАНТЕЛЕЕВА

През учебната 2022/2023 година учениците от III б клас с класен ръководител г-жа Мария Пантелеева се включиха в приключението "Писма от света", в което откриват някои от най-интересните места по света, като същевременно с това учат и развиват четивната си грамотност. Всеки месец те получават по три писма от дестинациите, които посещава журналистката, фотограф и пътешественик Злати.

Вече посетиха Закинтос, Патара, Кипър, Йордания, Патра, Мъртво море и пустинята.

През декември месец пътешестваха из Лапландия и научиха за северните елени, северното сияние и Дядо Коледа.

В края на първият учебен срок учениците от III б клас показаха своите знания пред г-жа Петя Танева, директор на НУ „Васил Левски“.

Този път пътуваха до Тайланд. Запознаха се с историята на столицата Банкок, с храмовете и религията. Рисуваха храм, лотос и традиционното превозно средство тук-тук. Отговаряха на въпросите на Злати и откриха тайният въпрос. Разсъждаваха върху въпросите „Защо всеки мъж в Тайланд трябва да бъде монах поне веднъж в живота си?“ , „Какъв според вас е смисълът от това?“ и „Ако ви се случи на вас, какво ще ви бъде най–трудно?“

Пътешествието им продължава и през вторият учебен срок с още нови дестинации

НЕОБИКНОВЕН ЧАС ПО ЛИТЕРАТУРА - IV В КЛАС И Г-ЖА СТЕЛА РАДАНОВА

Темата за родолюбието продължава и тази седмица. По покана на г-жа Стела Раданова бе представен лапбук „Заветите на Левски“, направен от г-жа Дарина Тодорова и ЦОУД – I клас.

Срещата на 21 февруари се превърна в пътешествие из живота и делото на великия българин. Четвъртокласниците показаха не само жив интерес към интерактивната книга, а и разказаха за интересни моменти и места, свързани с Левски. Пожелаха да играят „Подреди думите и прочети“. Цитираха и други негови мъдри слова, останали актуални и днес, анализираха ги и им добавяха нов смисъл. Четвъртокласниците с удоволствие и любопитство разтваряха оригами елементи и поп-ъп картички от книгата и черпиха нови идеи за своите бъдещи проекти.

22 ФЕВРУАРИ- ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Учениците от първа и втора група ЦОУД-2 клас със своите учителки Ваня Симеонова и Дарина Иванова отбелязаха денят на розовата фланелка.

Инициативата е противопоставяне на всяка агресия между учениците, където и да се намират и децата с желание я превърнаха в розов празник.

Днес всички заедно апелираха: „Не на тормоза в училище!“ носейки розови фланелки-стикери и пускайки розови балони. В беседа се обсъдиха проблемите за тормоза и необходимостта да бъдем съпричастни към случващото се около нас, да не затваряме очи, когато видим, че някой е в беда подложен на унижение.

Всяка година последната сряда на месец февруари е ден за борба с тормоза в училище, познат повече, като „Ден на розовата фланелка“.

Всичко започва през 2007 година с инцидент в едно училище в Канада.

На първият учебен ден група ученици се подиграват и тормозят деветокласник заради неговото розово поло.

На следващия ден двама негови съученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват 50 розови тениски, които раздават сред връстниците си в подкрепа на тормозения съученик. Тази тяхна благородна инициатива става бързо популярна в други училища и държави.

В България този ден за първи път е отбелязан през 2012 година.

Не бива да забравяме, че освен да бъдем толерантни и съпричастни  можем повече, когато сме единни. Нека в този ден си кажем: „Тормозът спира тук!“.

"БЪЛГАРИЙО ДРАГА, МИЛА ЗЕМЯ ПЪЛНА С ДОБРИНИ" КЪНТЯТ ДУМИТЕ НА ВАЗОВ В НАШЕТО СЪЗНАНИЕ

За да бъдем наистина приятели на природата в нашата страна, осъществихме един много сплотяващ и полезен за всички проект. Децата от II б работиха разделени в три екипа, като всеки от тях се представи блестящо в създаването на книга “ Енциклопедия за растенията”, “ Червената книга на Република България” и табло с препоръки за опазване и възстановяне на нашите гори. Накрая децата подобаващо бяха наградени за своята самостоятелна и неуморна работа през часовете и междучасията в продължение на две седмици.

Нашите ученици са отлични не само на думи, но и на практика показват как трябва да се грижим за опазването на природата от замърсяване и да помагаме на другите. В продължение на месеци те събираха заедно със своите родители пластмасови капачки, които предадохме в пункт за благотворителната цел на “Капачки за бъдеще”.

ПЪТУВАНЕ "БЕЗ БАГАЖ" С ГОСПОЖА ВАНЯ СИМЕОНОВА

Днес директорът на училището госпожа Петя Танева бе на посещение в първа група ЦДО- 2 клас. Всяка седмица любознателните откриватели очакват с нетърпение своя урок, в който пътуват „без багаж“. Дестинациите са различни, до сега са посетили държавите Гърция, Испания, Италия, Бразилия, Англия и Китай. Днес продължиха пътешествието си в Египет. Разгледаха много забележителности използвайки дигиталната раница с ресурси, предоставена от МОН.  Тяхната учителка госпожа Ваня Симеонова споделя, че са възхитени най-вече от 3D ресурсите. За да бъдат ангажирани учениците след края на всяка виртуална разходка имат практическа задача свързана с различен предмет, като рисуване, технологии и предприемачество, български език, математика. Освен новите технологии се набляга на логическото им мислене и не на последно място на детското творчество, което развива въображението.

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 1 "А" КЛАС УЧИХА И ИГРАХА ЗАЕДНО С ЛЕСОВЪДИ ОТ РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ - СЛИВЕН

Първокласниците се отличиха с активното си участие в събитието. С много вълнение и прилежност те сами засадиха резници в разградими кофички, предоставени от лесовъдите с пожелание да отгледат първото си дърво. Пазителите на гората подариха късче от своята всеотдайна грижа и любов към природата на всяко дете.

БЕЗЦЕННО БОГАТСТВО

Светът около нас е пълен с красота. Ние трябва да научим децата да я забелязват. Днес те получиха ценен урок, който ще остане в сърцата им завинаги.

Научиха, че могат да творят с природни и рециклирани материали и това да бъде толкова впечатляващо, елегантно и красиво, колкото всеки изискан продукт, който закупуваме от магазина.

Използвайки иновативни, смесени техники в днешните ни работилнички, нашите ученици създадоха техните безценни произведения на изкуството, но най- важното- бяха щастливи.

Всяко дете имаше възможността да твори, да изрази собствените си емоции, креативност и да остане удовлетворено от получения резултат.

Изработените творения: луксозни картички, бижута от макарони и хартия, сапуни с вълнена подплата, пясъчни рисунки, пчелички, рисувани камъчета и красиво декорирани шишарки, те занесоха у домовете си.

Организатори и наши верни помощници в тази чудесна инициатива бяха МКБППМН-Сливен и РЦПППО-Сливен, за което сърдечно им благодарим!

Очакваме с нетърпение и ентусиазъм следващи общи проекти, за да виждаме щастието в грейналите детски очи.

УРОК ПО ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ В ПЪРВИ "Б" КЛАС

В забързаното си ежедневие често забравяме, че носим отговорност за здравето си, а то основно е свързано с навиците ни на хранене. На въпроса: „Какво е здравословно хранене?“, основните му принципи, какво получава човешкото тяло от видовете храни, отговори в урок в I Б клас диетологът д-р Ваня Проданова.
Теоретичната част беше съчетана с практическа част, в която учениците, под ръководството на нашия гост направиха здравословни закуски, крем и лимонада.
Паралелно с работата с децата д-р Проданова проведе и беседа с родителите, за да могат принципите на здравословното хранене да намерят място в навиците на семейната система.